De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Moderne lampen uit Nederland

verlichting

Atelier Brand Van Egmond ontwerpt al dertig jaar elk jaar een nieuwe collectie moderne lampen. Dat zijn design lampen, die geschikt zijn voor elk interieur. Dat lijkt wellicht een wat vreemde gedachte, want hoe kun je nu iets ontwerpen dat in elk type interieur past. Toch is dat bij de collecties van Brand Van Egmond het geval. Zo’n collectie van moderne lampen heeft als effect op een klassiek interieur dat er een soort moderne frisheid ontstaat. Dezelfde lampen zorgen in een modern interieur juist voor een meer klassieke uitstraling. Als moderne lampen dit effect hebben betekent dit dat het ontwerp van de collectie geslaagd is.

Lampen

Handwerk als uitgangspunt

William Brand maakt zijn collecties altijd zelf. Hij heeft een voorkeur voor het handmatig vervaardigen van nieuwe vormen. Daarbij aarzelt hij niet om te experimenteren met allerlei materialen. De sculpturen die het resultaat zijn van zijn werk worden beschouwd als een thema. Dat thema komt terug is alle moderne lampen uit een collectie. Dat zijn bijvoorbeeld kroonluchters die bedoeld zijn voor zeer grote ruimtes, maar er zijn ook lampen van een formaat dat pas in het interieur van een woning. Zoals plafonnieres, wandlampen, staande lampen, hanglampen en tafellampen.

Moderne verlichting

De betekenis van moderne lampen

De functie van verlichting is in een interieur erg belangrijk. Ten onrechte wordt er echter in veel gevallen alleen gekeken naar het effect van moderne lampen in een situatie waarbij de verlichting is ingeschakeld. Uiteraard worden er dan door het licht accenten gelegd in het interieur. Moderne lampen benadrukken dus de sterke punten van een interieurdesign. Maar het kan ook andersom. Door te kiezen voor opmerkelijke lampen zorg je ervoor dat die lampen een blikvanger worden in het interieur, ook als de verlichting niet aan is. De lampen zijn dan dus een design object op zich.