De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Nieuwe poort of hekken nodig? Schakel een specialist in maatwerk

hekwerk

Wanneer je in het bezit bent van een woning of een bedrijfspand met een tuin, dan is het minimaal een morele verplichting om voor een duidelijke afscheiding te zorgen van deze tuin met bijvoorbeeld andere tuinen of grond die in het bezit is van de gemeente. Een van de beste en meest veilige manieren om hier vorm aan te geven is door hekwerken aan te brengen. Uiteraard moet zo’n hekwerk dan wel voorzien van een of meerdere poorten. Doe je dat namelijk niet, dan zou het problematisch worden om het perceel in kwestie te voet, per fiets of met de auto op te komen. 

Aangezien elk pand weer anders is en ieder perceel weer op een andere manier vormgegeven is het als het gaat om hekwerken en poorten zeker aan te raden om te zoeken naar een bedrijf dat er geen probleem van maakt maatwerk te leveren. Vooral het samenstellen van poorten is overigens echt een vak apart. Hieronder lees je daarom eerst welke soorten poorten zoal te onderscheiden zijn. Vervolgens lees je meer informatie over hoe hekwerken en poorten van goede kwaliteit gemaakt worden.

hekwerken

Welke soorten poorten zijn er zoal?

Als het om poorten gaat zijn er diverse typen te onderscheiden. De volgende soorten komen hierbij vermoedelijk het vaakst voor:

  • De standaard dubbele draaipoort. Deze poort heeft twee vleugels van gelijke grootte. Allebei kunnen deze geopend en gesloten worden. In ideale omstandigheden vormt zo’n draaipoort meestal de meest gunstige keuze.
  • De vrijdragende schuifpoort: deze poorten worden dikwijls gebruikt bij opritten die uitgesproken breed zijn. Ook bij opritten waarbij je omhoog moet rijden en daar waar juist te weinig ruimte is voor twee openslaande vleugels kiest men regelmatig voor vrijdragende schuifpoorten.
  • De rolpoort: hiervoor kies je wellicht als je in de situatie zit waarin er te weinig ruimte is voor het uiteinde van een vrijdragende schuifpoort, als je die zou installeren. Rolpoorten onderscheiden zich door hun twee gelagerde wielen waarmee ze over een rail dwars over de oprit bewegen.
  • Vouwpoorten: deze poorten weten zich te onderscheiden met de functie waarmee ze in feite worden opgevouwen bij het openen. Dit is vooral ideaal als er relatief weinig ruimte is op de oprit of als de oprit over de breedte niet helemaal egaal is.

Hoe worden hekwerken en poorten van goede kwaliteit geproduceerd?

Het vervaardigen van hekwerken en vooral poorten is geen sinecure. Hier komt namelijk veel vakmanschap bij kijken. Met name wanneer je een poort met een sierlijk karakter wilt valt dit niet te onderschatten. Hiervoor moeten rechte en ronde of bochtige delen namelijk aan elkaar worden gelast. Door dit lassen wordt er in de hekwerken veel spanning opgebouwd. Dit maakt het des te lastiger om hekwerken en poorten te maken die helemaal recht zijn, met steeds dezelfde afstanden en symmetrie. De verschillende delen (poorten en hekwerken) worden aan de binnen- en buitenkant op thermische wijze verzinkt. De zinklaag geeft gedurende een lange tijd bescherming tegen slijtage en roesten.