De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Warmtepomp plaatsen? Eerst isoleren!

Warmtepomp plaatsen? Eerst isoleren!

Een warmtepomp is een uitstekende manier om energie te besparen. Maar voordat je overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp, is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Als dit niet het geval is, zal het verwarmingssysteem je huis niet voldoende kunnen verwarmen. In dit artikel lees je waarom voor een warmtepomp goede isolatie onmisbaar is.

Verlagen energieverbruik

Goede isolatie betekent allereerst een lager energieverbruik voor de verwarming van je huis. Deze lagere energierekening leidt niet alleen tot lagere verbruikskosten, maar draagt ook bij aan het milieu door de CO2-uitstoot te verminderen. Warmteverlies wordt voornamelijk veroorzaakt door slecht geïsoleerde muren en ramen, spouwmuren of daken die niet goed geïsoleerd zijn, of gebrekkige tochtbanden en/of slechte afdichting rond buitendeuren en ramen. Daarnaast verbruik je veel meer warmte (en stroom) als de temperatuur laag ligt. De lagere stand van de temperatuurverwarming van een hybride warmtepomp reikt slechts tot 55 graden Celsius. Daarom is goede isolatie een vereiste, om het in huis net zo comfortabel te kunnen krijgen als met de traditionele verwarmingssystemen die op hogere temperaturen werken.

Niet rendabel zonder goede isolatie

Voor een hybride warmtepomp die op lage temperaturen werkt, moet het hele huis goed zijn geïsoleerd. Dat betekent dat niet alleen de muren, ramen, kieren en naden, maar ook de vloer en het dak. Omdat dit bij oude huizen niet altijd mogelijk is, of zeer kostbaar, is niet elk huis geschikt voor een warmtepomp.

Hybride warmtepomp alleen voor goed geïsoleerd huis

Wanneer je huis al wat ouder is, is het zaak om eerst goed te isoleren voordat je een warmtepomp aanschaft. Anders krijg je het gewoon niet warm binnen en schiet je je doel voorbij. Goede isolatie is dus de sleutel om te hetzelfde comfort te kunnen bieden als conventionele verwarmingssystemen die op hogere temperaturen kunnen verwarmen. En levert een besparing op zich op.