De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Wat is een hypotheek annuïteitenhypotheek?

Hypotheek

Als je je bent gaan verdiepen in het afsluiten van een hypotheek, ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat er verschillende soorten hypotheken zijn. Een van die soorten is een annuïteitenhypotheek. Wat houdt dit nu precies in en hoe zit het met de hypotheekrente annuïteit? In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Zo werkt een annuïteitenhypotheek

Het maandelijkse bedrag dat je maandelijks aan je hypotheek betaalt, bestaat voor een deel uit aflossing en voor een deel uit rente. Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek blijft het totale maandelijkse bedrag dat je betaalt gelijk, tenminste tijdens de rentevaste periode.

Aangezien het bedrag dat je moet aflossen na verloop van tijd steeds lager wordt, wordt ook de rente die je hierover moet betalen. Op het begin los je maandelijks dus een hoger bedrag aan hypotheekrente annuïteit af. Je maandlasten zijn over de gehele rentevaste periode gelijk, waardoor je op het begin dus minder aflost.

Hypotheek

Voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Het grote voordeel van een annuïteitenhypotheek is natuurlijk dat je maandlasten gelijk zijn. Hierdoor weet je elke maand precies hoeveel je moet betalen. Je weet ook zeker dat je aan het einde van de looptijd je gehele hypotheek hebt afgelost. Daarbij heb je op het begin veel renteaftrek, omdat je dan veel rente betaalt.

Een annuïteitenhypotheek heeft echter ook een nadeel waar je rekening mee moet houden. Op het begin van de looptijd heb je veel fiscaal voordeel, maar dit wordt na verloop van tijd steeds minder. Gelukkig kun je de rentes op websites als Rente.nl met elkaar vergelijken, zodat je kunt ontdekken waar je de laagste rente krijgt. Daarnaast kun je ook nog een aantal andere dingen doen. Hieronder lees je hier meer over.