Er zijn een groot aantal soorten gietvloer waaruit je een keuze kunt maken en één daarvan is woonbeton. Het verschil met een standaard gietvloer is dat dit een stuk dikker is. Sommige experts beweren dat dit type vloer niet onder de gietvloeren geschaard mag worden, omdat het niet zelf nivellerend is. Ook al suggereert de naam anders, is woonbeton geschikt voor een aantal verschillende interieurs en zijn het niet alleen de industriële inrichtingen die daar baat bij hebben. Je kunt er inderdaad de authentieke betonlook mee creëren, maar de mogelijkheden gaan veel verder dan dat. Lees hier meer over deze naadloze vloer en wat je ermee kunt.
Wat is woonbeton?
Woonbeton is een vloersoort die onder de noemer gietvloer wordt geplaatst. Dat komt doordat het bestaat uit een harssoort (epoxy of polyurethaan) plus cement, pigment, mineralen en water. De dikte is 5 tot 7 millimeter en daarmee is het een stuk dikker dan een standaard gietvloer. Het kan daardoor wel op elke ondergrond worden aangebracht, zolang deze maar stabiel en egaal is. Soms moet deze dus eerst worden voorbewerkt, maar dat is normaal. De vloer wordt geëgaliseerd en vormt een naadloze ondergrond met een egaal en strak uiterlijk. Er kunnen een groot aantal kleuren aan dit mengsel worden toegevoegd, waardoor je niet alleen een betonlook kunt creëren, maar ook een stoere vloer in een andere kleur.
Toepassingen
Woonbeton kan in een groot aantal situaties worden toegepast. De meest bekende situatie is in de woonkamer, maar eigenlijk is het in elke kamer geschikt. Als je het in een vochtige ruimte wilt plaatsen is het beter om voor een andere betonlook vloer te kiezen. De structuur is daarvoor namelijk te open. De top van de vloer wordt afgewerkt met een laag waarmee je een mat of een glanzend resultaat creëert. Omdat deze betonlook vloer erg sterk is, kan hij zeker 20 jaar lang meegaan. Het is bestand tegen zware belasting, dus je bent in staat alles te doen in je woning. Vaak gaan betonlook vloeren veel langer mee, vooral als je hem netjes schoon houdt.
Onderhoudsarm
Woonbeton is net als een gietvloer naadloos. Dat betekent dat het erg hygiënisch is en ook bijzonder onderhoudsarm. Je hoeft de vloer niet te behandelen, te waxen, te polijsten of te schuren. Wat je wel moet doen is de vloer regelmatig stofzuigen en dweilen. Dan blijft hij het langste goed. Het hygiënische karakter van de vloer betekent ook dat deze hypoallergeen is en dat deze ideaal is als er huisdieren, kinderen of mensen met allergieën in huis wonen.
De prijs
Wil jij ook een woonbeton vloer in je huis, dan kun je rekenen op een prijs van rond de 5000 euro voor alle oppervlakken van 50 vierkante meter en kleiner. Gemiddeld zijn de prijzen die worden aangeboden voor grotere oppervlakten 50 tot 90 euro per vierkante meter. De prijzen voor woonbeton verschillen per aanbieder en per oppervlakte van de vloer. Het is dus gemiddeld voordelige om de vloer van je gehele woning aan te laten pakken.