De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Antieke kluizen voor je belangrijke spullen

Wanneer je aan antieke kluizen denkt, dan is er een grote kans dat er in je hoofd een beeld ontstaat van een typische grote zwarte kluis met op de voorkant een draaiend handvat. In films worden dit soort kluizen vaak opgeblazen om de kostbare inhoud, zoals geld of wellicht zelfs goudstaven, buit te kunnen maken. Een erg geromantiseerd beeld, bekend geworden door typische Hollywood films. Maar wist je dat je een antieke kluis ook perfect vandaag de dag kunt gebruiken voor je kostbaarheden?

Zijn antieke kluizen nog steeds bruikbaar?

Jazeker. Antieke kluizen zijn nog perfect te gebruiken voor hetgeen waar ze ooit voor bedoeld waren: het veilig bewaren van kostbaarheden. Deze kostbaarheden zullen wellicht wat minder voor de verbeelding spreken, aangezien we doorgaans geen goudstaven meer gebruiken als betaalmiddel. Zo kan er in een antieke kluis nog perfect administratie, sieraden of geld bewaard worden. Mits de kluis goed is onderhouden of eventueel gerestaureerd, doet een kluis niet perse onder aan de huidige kluizen. Als we kijken naar het huidige aanbod aan kluizen, zien we dat deze doorgaans heel zwaar zijn vanwege het gebruik van een dikke laag metaal. Dit zorgt ervoor dat de kluis niet zomaar opgetild en meegenomen kan worden. Sommige kluizen die niet eens zo heel groot zijn, kunnen zo 300 kilo of meer wegen!

Daarnaast is het mechanisme wat ervoor zorgt dat de deur op slot kan, in zekere zin ook niet aangepast. De typische draaicombinatie werkt nog steeds perfect om ongewenste bezoekers buiten de kluis te houden. Sommige kluizen hebben niet slechts één, maar soms wel vier combinatiedraaiknoppen.

De look van antieke kluizen

Naast het feit dat de kluizen perfect bruikbaar zijn voor het bewaren van kostbaarheden, zijn de antieke kluizen ook een perfecte eye catcher. Bij een perfecte restauratie van een kluis is het bijna zonde om de kluis te verstoppen achterin een kantoor!