De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Een groen dak van vegetatie en sedummatten

Een groen dak is een goede aanvulling op het dak en een zeer goed alternatief voor dakpannen. Een sedum dak bestaat uit plantjes en kan worden gelegd als een complete daktuin. De planten zorgen voor een biodiversiteit aan diertjes zoals bijen en hommels. Ook doet het het leefklimaat ten goede. De groene daken van sedummatten bestaan uit verschillende lagen. Er wordt meer water afgevoerd waardoor het riool niet vol komt te staan. Zonnepanelen werken beter met een groen dak. Ook zorgt het vegetatieve dak voor minder Co2 en stikstof in de lucht. De lucht wordt gevuld met zuurstof door de planten die dat uitstoten. Groen daken zijn toepasbaar op vele panden, garages, tuinhuisjes en bijvoorbeeld buitensauna’s. Het brengt de natuur tot leven in steden en gaat de aardse opwarming tegen. Hoe meer groene daken, hoe gezonder ons leefklimaat dus zal zijn

Groene daken laten leggen 

Daken van sedum matten kunnen op platte daken over nieuwe bitumen bijvoorbeeld worden gelegd. Het is van belang dat de onderste laag wortelbestendig is. Dakpannen zijn dat niet en die moeten eerst worden verwijderd als er een sedum (planten) dak wordt gelegd. Ook moet het dak in goede staat verkeren. Een groen dak kan namelijk aardig zwaar worden. Het gewicht hangt af of u een intensief of extensief groen dak kiest. Een extensief dak is lichter en bevat mossen, kleine kruidenplantjes of vetplantjes. De wortels groeien niet erg diep. Deze daken kunnen wat lichtere dakconstructies hebben. Intensieve daken kunnen erg zwaar zijn vanwege de vele beplanting met soms zelfs bomen en wortels. Een intensief dak kan goed worden geplaatst als daktuin waar ook een dakterras bij kan worden gelegd.  

Hogere bescherming van het dak 

Groene daken bieden enorm veel bescherming. U kunt 60 jaar langer genieten dan van een dak met dakpannen of andere bedekking. Daken met matten van sedum zorgen er namelijk voor dat negatieve weersinvloeden zoals storm, regen, hagel en sneeuw het dak niet beschadigen in de loop van de jaren. Samen met het hogere rendement van zonnepanelen maakt dit dak uw woning dus duurzaam en veel meer waard als u de woning inclusief een groen dak verkoopt. Een groen dak is een investering maar u krijgt er veel meer waarde en een lagere energierekening voor terug.  

Groene daken en hun pluspunten 

De grote pluspunten zijn dan ze perfect zijn voor het klimaat. Ze ondersteunen het milieu. De groene daken werken stress verminderend en vormen een eenheid met groen in de omgeving zoals de tuinen. Verder heb je een verlengde van de tuin en meer dynamiek met een groen dak. Een groen dak valt op en oogt uniek in de buurt.