De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Een vlakke lichtkoepel voor plat dak

Extra daglicht in huis of kantoor krijg je door de plaatsing van een vlakke lichtkoepel voor plat dak. Als het dak volledig horizontaal loopt is er kans dat regenwater op het glas van de lichtkoepel blijft staan. Dat wil je niet. Daarom wordt er bij een vlakke lichtkoepel voor plat dak voor gezorgd, dat het glas een hele kleine helling heeft. Dan kan regenwater er zonder probleem vanaf lopen. Als er al een kleine helling in het dak zit wordt het glas vlak in de lichtkoepel geplaatst. Het regenwater kan er dan door de helling in het dak vanaf lopen.

Een vlakke lichtkoepel voor plat dak kan op twee manieren worden gemonteerd. Hij wordt vaak door middel van een opstand, een rand, op het dak geplaatst. Dat kan een bestaande opstand zijn of een geïntegreerd opstand. De lichtkoepel voor plat dak kan ook rechtstreeks op het dak worden gemonteerd met een inplakflens. In dat geval wordt er eerst een gat in het dak gezaagd. Daaromheen wordt de inplakflens met inbraak werende schroeven vastgeschroefd en daar komt de lichtkoepel op te rusten. Er zijn optionele mastiekhoeken verkrijgbaar. Die worden tegen de lichtkoepel geplaatst en daarna wordt het geheel met dakleer afgewerkt.

Plaatsen van een vlakke lichtkoepel op plat dak is niet moeilijk

In principe kan op elk plat dak of daken met een lichte helling een lichtkoepel voor plat dak worden geplaatst. In de meeste gevallen is montage vrij eenvoudig door een professioneel bedrijf uit te voeren, want die lijkt sterk op de montage van een gewone bolle lichtkoepel. Als een opstand wordt gebruikt is speciale aandacht voor de voorbewerking van het aluminium van de opstand vereist. Daarmee wordt voorkomen dat de dakbedekking na verloop van tijd loslaat, waardoor lekkage of tocht kan ontstaan.