De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Een vloer waar zelfs een olifant niet doorheen zakt


De nehobo vloer is voor het eerst bedacht en ontworpen in 1956 en is tot 1984 volop geproduceerd. De vloer is gemaakt uit holle bouwstenen die zijn gemaakt van het materiaal keramiek. De vloer bestaat uit gemetselde, oranje bouwstenen die je het best kan vergelijken met bakstenen. De vloer staat erom bekend dat hij erg stevig is, mits deze nog in goede staat verkeerd. 

Waar moet je rekening mee houden?


Tussen de bouwstenen bevinden zich in de voegen wapeningsstaven. Deze versterkende materialen in de nehobo vloeren worden voornamelijk gebruikt om de trekkracht op te vangen. Deze spanningen komen meestal voor aan de onderkant van de systeemvloer, daarom bevindt zich hier de meeste wapening. Door calciumchloride roest het versterkingsmateriaal en kan het de trekkracht niet meer volledig opnemen. Als de vloer een corrosieproces ondervindt, zal de wapening uitzetten en drukt dit zo de omliggende stenen stuk. Als resultaat zal de vloer niet meer zo stevig als eerst zijn en deze zal misschien op latere termijn zelfs bezwijken. Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om het bezwijken van zo’n vloer op tijd te voorkomen. Echter zijn deze maatregelen alleen nuttig als er nog geen kapotte stenen zichtbaar zijn. Dit is zo omdat een corrosieproces het geheel van de stenen aantast, en daarom zou een vervanging van een paar stenen geen invloed hebben op het geheel van de vloer. 

Wat komt er kijken bij kijken?


Een nehobo vloer is een ideale vloer om in huis te hebben. Hij is stevig en kan lang mee. Echter moet je de vloer wel goed onderhouden, want je wilt niet dat deze op een dag zou instorten. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die jou kunnen helpen met het onderhouden en repareren van de vloer.