De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Je hardhouten vlonderplanken zo lang mogelijk goed houden? Zo doe je dat!

terras in de tuin

Ben je in het bezit van een fraai terras in je tuin dat bestaat uit mooie en degelijke hardhouten vlonderplanken? Dan is je er ongetwijfeld alles aan gelegen om dit terras zo lang mogelijk in goede staat te houden. Op zich heb je wat dat betreft met hardhout als materiaal al een zeer goede keuze gemaakt. Hardhout is namelijk bij uitstek een materiaalsoort die lang meegaat en weinig onderhoud behoeft. Toch is het zo dat als je aan vlonderplanken van hardhout helemaal geen aandacht besteedt, dat de kwaliteit en het uiterlijk ervan sneller achteruit gaan dan nodig en dan gewenst. Lees daarom de tips die we hieronder hebben beschreven. Deze tips helpen je je hardhouten vlonderplanken zo lang mogelijk goed te houden.

tuinvloer hout

Voorkom kromtrekken

Ook al is de kans hierop bij hardhout kleiner dan bij andere soorten hout, een hardhouten vlonderplank kan toch echt krom gaan trekken in de loop van de tijd. Gelukkig valt dit wel prima te voorkomen, namelijk door de vlonderplanken stevig vast te schroeven.

Treed op tegen grijs worden

Planken van hardhout hebben daarnaast als potentieel nadeel dat deze na verloop van tijd grijs kunnen worden. Nu vinden sommige mensen dat juist mooi, maar de meesten zijn hier toch niet echt van gecharmeerd. Behoor je tot die laatste groep mensen, dan is het zaak je vlonderplanken van hardhout op voorhand te (laten) behandelen. Een latere nabehandeling kan ook soelaas bieden.

Wel of niet laten werken?

Tenslotte kunnen hardhouten planken gaan ‘werken’. Dit gebeurt onder de invloed van vocht en schommelingen in de temperatuur. Dit werken kan zorgen voor barstjes en scheurtjes. Heb je dit liever niet, dan zul je het hout regelmatig genoeg moeten behandelen.