De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Ontdek de meest recente verkoopmakelaar kosten via makelaarkosten.nl

Het is in deze tijden lastig om te weten waar je aan toe bent wanneer je een huis wil kopen of verkopen. Zowel kopers als verkopers hebben te maken met een woningmarkt die constant in beweging is. Daar waar de huizenprijzen als een gek aan het stijgen waren, zijn ze nu al weer enkele maanden aan het kelderen. Maar zulke prijswijzigingen bevinden zich niet in een vacuüm. Als dat zo was, dan kon je als koper of verkoper rustig de prijzen in de gaten houden en kopen of verkopen op een moment dat voor jou voordelig is. Als je een budget hebt van bijvoorbeeld 3 ton, dan kun je tijdens een dalende markt wachten tot een huis 3 ton kost en dan een bod uitbrengen. Maar helaas werkt het allemaal niet zo eenvoudig. Wat je nu ook ziet is dat de koopkracht van mensen constant aan verandering onderhevig is. Zo heb je niet alleen maar te maken met huizenprijzen die dalen, maar ook met hypotheekrentes die stijgen. Als koper schiet je dus eigenlijk niets op met die dalende huizenprijzen, omdat de lening die kunt afsluiten ook omlaag gaat. Dus stel dat je inderdaad een lening kunt afsluiten voor 3 ton op moment X. Dan wacht je net zolang totdat je droomwoning op moment Y onder de 3 ton duikt. Maar tegen die tijd kun je misschien nog maar 280.000 euro lenen. Daardoor moet je weer langer wachten. Maar tegen de tijd dat de woning onder de 280.000 duikt, is je maximale lening misschien ook wel weer gedaald. Hierdoor worden kopers terughoudend, waardoor de huizenprijzen alleen maar verder dalen. Daar worden verkopers op hun beurt ook niet blij van, want die zien de waarde van hun woningen langzaam maar zeker in rook op gaan. Los van al deze perikelen, heb je ook nog te maken met verkoopmakelaar kosten. Ook die zijn natuurlijk aan verandering onderhevig. Als de verkoopmakelaar kosten via een courtage worden berekend, dan gaan die verkoopmakelaar kosten op een dalende woningmarkt ook naar beneden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld sneller zult zien dat makelaars hun courtages omhoog gooien. Het is dan ook goed om daar op te letten. Een verschil van een half procent is toch zomaar een paar duizend euro. Ook kunnen makelaars hun verkoopmakelaar kosten anders inrichten. Zo kunnen ze af stappen van de courtage aangezien dat met de dalende huizenprijzen niet veel oplevert. In plaats daarvan kunnen ze gaan werken met vaste kosten. Ook dan moet je goed kijken wat die vaste verkoopmakelaar kosten dan zijn en in hoeverre die verschillend en van de kosten van bijvoorbeeld 6 maanden geleden. Je kunt dit soort dingen allemaal nagaan op de website van makelaarkosten.nl.

Lees alles wat je moet weten over verkoopmakelaar kosten

Mocht je meer willen weten over de huidige stand van zaken voor wat betreft de verkoopmakelaar kosten, dan kun je een beroep doen op makelaarkosten.nl. Ook voor algemene informatie kun je op deze site terecht. Denk bijvoorbeeld aan informatie over: 

  • Taxatie kosten
  • BTW 
  • NVM-makelaar kosten

Surf naar makelaarkosten.nl voor meer informatie

Indien je nog meer wilt weten of je gewoon wilt voorbereiden op een gesprek met de makelaar, dan kun je terecht op de website.