Voor een keuken op maat is voorbereiding essentieel. Hier heb je enkele tips bekijken die zullen helpen bij het ontwerpen van comfortabelere keukens. Voordat je met deze lijst begint, is het belangrijk erop te wijzen dat keukens, in tegenstelling tot badkamers, veel meer ontwerpvrijheid hebben, niet alleen omdat een timmerman voor ons de meubels kan maken van het formaat dat we willen, maar omdat zelfs de elektrische apparaten te vinden zijn in een veelvoud aan verschillende maten.
De driehoek regel – De keuken heeft 3 zones:
- Kookzone (keuken en oven)
- Wasruimte (gootsteen en vaatwasser)
- Opslagruimte (Pantry en koelkast)
Het verdient aanbeveling dat deze gebieden een driehoek vormen tussen de hoekpunten waarvan er altijd werkgebieden zijn (vrij werkblad). Dat wil zeggen, we mogen nooit twee zones samenvoegen. De driehoek moet aan de volgende normen voldoen:
- Elke zijde van de driehoek moet tussen de 120 en 270 cm lang zijn.
- De omtrek of som van de drie zijden moet tussen 400 en 790 cm zijn.
- Er mogen geen interferentie of obstakels zijn die de driehoek doorbreken.
In het geval van een lineaire keuken op maat, waarbij al het meubilair aan dezelfde muur hangt, kunnen we geen driehoek maken tenzij we een eiland introduceren. Als dit niet mogelijk is, moeten we in ieder geval zorgen voor vrije ruimte op het aanrecht tussen de 3 zones. De volgende adviezen voor een keuken op maat zijn handig om rekening mee te houden:
- Als er voldoende ruimte is, is het raadzaam een extra zone in te voeren voor het bereiden van gerechten van minimaal 60 cm breed.
- Aan elke kant van de glaskeramische of kookzone wordt aanbevolen om 50 cm vrije kookplaat vrij te laten.
- Tussen de wasruimte en de kookruimte mogen we niet minder dan 60 cm vrijlaten, tenzij onze keuken erg klein is.
- Een keuken moet minimaal bestaan uit 5 modules van 60 cm.
- Als we tegenoverliggende meubels hebben, moeten we een minimale afstand van 120 cm tussen de twee zijden laten.
- Om trappen, deuren en gangen op maat te maken, moeten we in gedachten houden dat iemand die een dienblad draagt tussen de 85 en 90 cm breed moet zijn om comfortabel te passeren.
- De sokkel mag nooit minder dan 7,5 cm hoog zijn en zelden meer dan 15 cm. De verlaging van de plint ten opzichte van de meubeldeuren wordt aanbevolen om gelijk te zijn aan de hoogte.