De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Meerdere ruimtes verwarmen en koelen

Multisplit airco

Met een multisplit airco kun je van twee tot vijf ruimtes koelen en verwarmen. Het buitendeel bestaat uit een gedeelte, terwijl de binnenunits kunnen bestaan uit twee tot vijf stuks. Vaak worden de systemen gebruikt in kantoren of winkels, of een praktijk die uit meerdere ruimtes bestaat. Voordeel van de systemen is dat je niet alleen kunt koelen, maar ook in de winter de ruimte verwarmen. Je kunt dus theoretisch zonder een C.V. ketel en gas gewoon de winter en zomer doorkomen.

Binnendeel is altijd universeel

De werking van het binnendeel is universeel, alleen de toepassing en soorten kunnen wel van elkaar verschillen. Het bekendste model voor de meeste mensen is het deel want op de wand hangt. Er is ook een vloermodel die erg lijkt op een normale radiator, of een plafondmodel die net onder het plafond hangt. Heb je een verlaagd plafond dan is het mogelijk om een deel weg te werken, de warme of koude lucht komt dan via een rooster in het plafond de kamer binnen. Op deze wijze zie je niks van de unit die keurig is weggewerkt.

Multisplit airco

Hoe werkt het binnen en buitendeel?

Bij een multisplit airco wordt de lucht aangezogen door het binnendeel, de lucht wordt verwarmd of gekoeld en weer uitgeblazen. Bij het koelen van de lucht wordt de warmte uit de lucht gehaald, via leidingen en het middel om te koelen naar het buitendeel getransporteerd die de overige warmte afgeeft. Bij het verwarmen van de lucht werkt dit precies andersom. Het is een energiezuinige manier van opwarmen omdat slechts 25% van de energiebron nodig is om te verwarmen.