De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Verschillende kranen voor je bouwklus

Bij bouwklussen komen vaak allerlei machines, apparatuur en gereedschap voorbij. Veel bouwklussen worden door bedrijven uitgevoerd, die dan zelf de gear en de werknemers regelen. Maar als je zelf handig bent en er verstand van hebt, of misschien ervaring hebt in het vak, kan het goedkoper zijn om het zelf te doen. Niet zonder risico natuurlijk, en voor veel machines heb je diploma’s nodig. Ook als je een bedrijf inhuurt, is het toch interessant om er een beetje wat vanaf te weten. Bijvoorbeeld kranen: bij grote klussen zijn die onmisbaar. Er zijn nogal wat verschillende kranen. 

Mobiele kranen

Mobiele kranen is een verzamelnaam voor alle kranen die verrijdbaar zijn. Deze kranen kunnen snel op- en afgebouwd worden en zijn flexibel. Dat is bijvoorbeeld handig als je de kraan niet zo lang nodig zult hebben. En, je raadt het niet, het grote voordeel: deze kranen zijn mobiel. Ze kunnen makkelijk bewegen door middel van wielen of rupsbanden. Er zijn zelfs een soort vrachtwagens met een hijskraantje erop. Superhandig in stedelijke situaties waar verplaatsen altijd wat moeilijker is. Een mobiele kraan te koop of te huur is online makkelijk te vinden. 

Vaste torenkranen

Deze zijn een stuk minder flexibel. Ze hebben een verticale mast en een horizontale giek, waaraan je een haak heen en weer kunt bewegen. Deze zijn dus een stuk minder beweeglijk, maar voor sommige situaties is dat helemaal geen probleem of zelfs extra handig. Deze worden vaak gebruikt voor het zware werk. 

Mobiele torenkranen

Er zijn echter ook mobiele torenkranen. Dit is eigenlijk gewoon de torenkraan zoals net uitgelegd, maar op een platform met wielen eronder, als een soort wagen. Deze worden vaak gebruikt als er gebouwd moet worden op hoogte, wanneer er eigenlijk niet zo veel ruimte is. Deze zijn ook relatief snel af te bouwen wanneer de werkzaamheden klaar zijn. 

Rupshijskranen

Dit zijn kranen die handig zijn op instabiel terrein. Deze kranen hebben stabilisatiearmen op de hoeken. Dus wanneer je op een oneffen bodem moet bouwen, kun je hiermee nog steeds veilig werken. 

Ruwterreinkranen

Vergelijkbaar met rupshijskranen, want ook deze kranen worden ingezet op moeilijk begaanbaar terrein. Waar rupshijskranen vooral bedoeld zijn om een instabiele ondergrond werkbaar te maken, zijn deze kranen daarnaast ook nog eens goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. 

Bij bouwklussen is het altijd een goed idee om professionals in te schakelen. Zij kunnen je uitgebreid vertellen wat het beste en veiligste is om mee aan de slag te gaan en ze kunnen eventueel het juiste personeel meesturen.