De Sfeer Maecker

De Sfeer in en Rond uw Huis

Voorlopige aanvraag energielabel

De overheid heeft aan elke woningeigenaar een voorlopig aanvraag energielabel gegeven. Dit is meer bedoeld als een inschatting welke gebaseerd is op bepaalde gegevens zoals het jaar waarin het huis gebouwd is, het type woning en de oppervlakte van de woning. Er wordt ook gekeken naar de energiebesparende maatregelen die zijn genomen. Deze kunnen gelden voor verschillende type woningen.

Is een energielabel verplicht voor bedrijfspanden?

Een geldig energielabel voor je bedrijfspand is verplicht als je deze verkoopt of verhuurt. Ook bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand is een energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven die niet aan de regel voldoen.

Op tijd je energielabel aanvragen

Zodra je weet dat je van plan bent je huis te gaan verhuren of te verkopen moet je al beginnen om de energielabel aan te vragen. Tijdens het zoeken door kopers krijgen ze ook een overzicht van de energielabel. Dit geeft ze al wat waardevolle informatie als het om de woning gaat.

Hoe werkt de energielabel in de praktijk

Wanneer je de energielabel bekijkt dan kan je in een overzicht zicht als de woning goed is geïsoleerd of niet. Je kan zien als de apparaten in het huis zuinig draaien. Het heeft natuurlijk ook te maken met je gedrag. Stook je op een zuinige manier, gebruik je veel warmwater of niet, hoeveel apparaten heb je tegelijk in huis aan die intensief stroom verbruiken. Het kan dus voorkomen dat in soortgelijke huizen die eenzelfde energielabel hebben, het verbruik dan wel kan gaan verschillen.

Waar moet een energielabel in de toekomst aan voldoen?

Met het oog op een schoner milieu en energiebesparing zal ondernemend Nederland in de toekomst met een strengere regelgeving te maken krijgen. Panden die laag scoren en niet minimaal het label C hebben, moeten er ernstig rekening mee houden dat het pand onbruikbaar zal worden verklaard.